Skip to main content

Wat doen hackers met mijn website?

1. Geld verdienen

Linkjes plaatsen

Hackers plaatsen linkjes op je website die doorverwijzen naar websites met vaak illegale producten, seks of medicijnen. Iedere klik levert de hacker geld op.

Spam en Phising mails versturen

Een hacker kan via jouw mailaccount duizenden Phishing mails versturen. Phishing emails zijn mails die lijken te komen van een vertrouwde website, bijvoorbeeld je eigen bank. Er wordt daarin bijvoorbeeld gevraagd om, via een link, je inloggegevens of andere gevoelige informatie te controleren of aan te passen. Hiermee kan de hacker gemakkelijk je inloggegevens verkrijgen om vervolgens geld van je rekening af te halen.

Klanten gegevens verkopen

Het kan voor hackers lucratief zijn om de gegevens van je klanten databases te verkrijgen. Klanten zonder BSN nummer kunnen op de zwarte markt per klant een paar euro opleveren. Met een BSN nummer leveren ze een paar tientjes per klant op. Webwinkels en andere websites waar klanten gegevens worden opgeslagen d.m.v. bijvoorbeeld een formulier zijn hier gevoelig voor.

2. Malware verspreiden

De Hackers sturen, zonder dat je er iets van merkt, via jouw website malware naar je websitebezoekers. Hiermee kunnen ze de computers van deze bezoekers gaan besturen of wachtwoorden en andere gevoelige informatie verkrijgen.
Over het algemeen zal je niet snel merken dat je website is gehackt omdat de hacker er belang bij heeft je website zo lang mogelijk te misbruiken.

3. Chantage

Het kan gebeuren dat je website wordt gehackt en dat je admin wachtwoord door de hacker wordt aangepast. Voor geld kan je dan weer toegang krijgen tot je website. Het is belangrijk om hier nooit op in te gaan omdat je dan de kans loopt om later weer tegen hetzelfde probleem aan te lopen.

4. DDos aanval

Hackers zijn ook in staat om software op je website te plaatsen die in staat is om per dag honderdduizenden mails te versturen. Samen met andere gehackte websites wordt dan een aanval gedaan op een bepaald computersysteem met als doel deze uit de lucht te halen.

5. Politieke of religieuze motieven verspreiden

De zogenaamde ´hacktivist´ zal een website willen gebruiken om zijn of haar mening te verkondigen aan de wereld of om angst te zaaien en te bedreigen.

6. Voor de lol

Sommige mensen (vaak jongeren of scholieren) vinden het een uitdaging om een website te hacken en doen het puur voor hun plezier of uit verveling. Vaak zijn ze niet bewust van de schade die dit veroorzaakt. Er zijn op internet voor alle bekende CMSen zoals Joomla, Wordpress en Drupal kant en klare scripts te vinden waarmee gemakkelijk een lek in de software gevonden kan worden. Hiermee is het zelfs voor mensen met weinig diepgaande kennis van computers mogelijk om websites te hacken. Verouderde CMS software is hier gevoelig voor